Kako da savršeno uparite vino i meso

Uparivanje vina s mesnim delicijama igra ključnu ulogu u stvaranju skladnog gastronomskog doživljaja. Odabirom odgovarajućeg vina možete naglasiti, pa čak i poboljšati okus samog jela i obrnuto. Zato je važno da napravite pravi izbor kako bi uživanje bilo potpuno.

Mesa poput sočnog bifteka ili jagnjetine, zahtjevaju vino koje će rame uz rame stati sa njihovim intenzivnim okusom. Savršeno će se upariti sa bogatim i punim crvenim vinima sorte Merlot i Cabernet Sauvignon, kao što su Bolgheri Sassicaia i Pauillac. Ova vina su kompleksnih nota i odlično se dopunjuju sa crvenim mesom, dok njihovi tanini pomažu u balansiranju masnoće samog jela.

Ako se odlučite za piletinu ili puretinu, lagana i osvježavajuća bijela vina sorti Marsane i Syrah biće najbolji izbor. Preporučujemo vam da probate Hermitage, koji će fino pratiti delikatne arome bijelog mesa, istovremeno pružajući osvježavajući kontrast i dopuštajući da okusi mesa dođu do izražaja. Bijela vina se posebno slažu uz marinirane pileće specijalitete i puretinu u voćnim sosevima.

Raznovrsnost okusa ribe i plodova mora zahtijeva pažljiv odabir vina kako bi se postigla savršena harmonija. Za lagane ribe poput pastrmke ili brancina, idealan je Sauvignon Blanc. Njegova osvježavajuća kiselost i voćne note ističu prirodne arome ribe i odlično se kombinuju sa začinima kao što su bosiljak, origano i ruzmarin.

Morske plodove intenzivnijeg i oštrijeg okusa poput lignji, školjki ili kozica preporučljivo je upariti sa mineralnim i osvježavajućim vinima, kako biste postigli idealan sklad. Tako sa školjkama na buzaru predlažemo da probate Pessac-Léognan.