Vikend inspiracija za Hortobágy palačinke

Sastojci za palačinke:

  • 130 g glatkog brašna
  • 120 ml mlijeka
  • 120 ml gazirane vode
  • 2 jaja
  • ¼ kašikice soli

Sastojci za nadjev:

  • 400 g junetine, narezane na kockice
  • 300 ml kiselog vrhnja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 kašikice masti
  • so i biber
  • peršun i crvena paprika

 

Sjedinite brašno, so, jaja, mlijeko i mineralnu vodu, pa miješate dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte maslinovo ulje na jakoj vatri i pecite palačinke oko 2 minuta sa svake strane.

U drugoj tavi zagrijte ulje i dinstajte isjeckani luk 3 minuta, zatim ubacite meso, začine i ostavite na tihoj vatri dok meso ne omekša. Kada je gotovo, izvadite ga iz tave, a masnoću sačuvajte sa strane.

U manjoj posudi sjedinite kašiku brašna i dvije kašike kiselog vrhnja. Dobro promiješajte, dodajte u tavu s masnoćom od mesa i kuhajte par minuta. Dodajte ostatak vrhnja i sjedinite sastojke.

Palačinke napunite nadjevom, dobro zamotajte i poređajte u tavu. Prelijte ostatkom umaka i pecite u rerni na 200°C dok palačinke ne porumene.

Prijatno!