Halloumi – užitak u svakom zalogaju

Halloumi je jedinstveni sir koji se tradicionalno pravi od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka. Ono što halloumi čini posebnim jeste njegova izuzetno čvrsta tekstura i visok sadržaj bjelančevina. Zahvaljujući tome, ne topi se i ne gubi svoj oblik pri visokim temperaturama obrade, razvijajući hrskavu zlatno smeđu koru izvana, dok ostaje mekan i kremast iznutra.

Halloumi se koristi u sendvičima, salatama, tjesteninama ili kao prilog, dok je u vegetarijanskim jelima istaknut kao glavni sastojak. Ima blagu, slatku aromu sa suptilnim tragovima dima koja se izvrsno kombinuje uz biljne začine.

Grilovani halloumi

Ovo je jedan od najomiljenijih načina pripreme halloumi sira. Sječe se na tanke kriške koje se kratko peku na grilu ili tavi na maslinovom ulju dok ne dobiju karakterističnu zlatnu boju. Poslužuje se kao prilog uz razne mesne obroke i salate, ili kao deo tapasa sa umakom od mente i limuna.

Halloumi salata

Halloumi salata predstavlja raskošan spoj svježih sastojaka koji će naročito očarati vegetarijanske gurmane. Kombinacija zelene salate, kuhanih jaja, začina i kremastog avokada s grilovanim halloumi sirom stvara savršeno uravnotežen i hranjiv obrok, koji se najčešće upotpunjuje prelivom od maslinovog ulja, susama, jogurta i osvježavajućeg limuna. Halloumi se odlično kombinuje i sa paradajzom, rukolom i baby špinatom.

Halloumi burger

Halloumi sir poslužen u mekanom pecivu, obogaćen svježom rukolom, sočnim paradajzom, krastavcem, crnim lukom i kriškama kremastog avokada predstavlja istinski užitak kojem je teško odoljeti. Često se poslužuje uz tzatziki ili umak od meda i senfa koji savršeno nadopunjuje slojevite okuse burgera.