Cezar salata
Da li salata može biti glavno jelo? Ako nas pitaš odgovor je definitivno DA!
U ovoj vikend inspiraciji donosimo ti recept za jednu od najčešćih salata koja veoma dobro funkcioniše samostalno – Cezar salata.
SASTOJCI
Krutoni
- 4 šnite tosta
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 češanj bijelog luka
- 1 kašičica nasjeckanog peršuna
- 20 g naribanog parmezana
Dressing
- 200 ml majoneze
- 6 kašika hladne vode
- 1 kašika nasjeckanog peršuna
- 1 češanj bijelog luka
- so
- 20 g naribanog parmezana
- biber
Ostali sastojci
- 400 g zelene salate
- 500 g pilećeg bijelog mesa
- so
- 3 kašike maslinovog ulja
- parmezan za ukrašavanje
PRIPREMA
Nareži tost na kockice. Očisti bijeli luk i nareži ga na sitne komadiće. U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Ubaci luk i poprži ga uz miješanje. Ubaci narezani tost i prži ga na laganoj vatri. Kada tost dobije zlatnu boju ubaci nasjeckani peršun i promiješaj. Zatim dodaj ribani parmezan, kratko promiješaj i izvadi u posudu, te pusti da se ohlade. Dok se krutoni hlade, vrijeme je za izradu dressinga.
Očisti i nareži na male komadiće bijeli luk, ubaci ga u majonezu i promiješaj.
Zatim u majonezu dodaj vodu i sve dobro izmiješaj da postane jednolično gusto.
Ubaci peršun i kratko promiješaj, potom parmezan pa opet kratko promiješaj.
Malo posoli i pobiberi i kad je sve izmiješano spremi u frižider. Pileće bijelo meso lagano posoli i peci sa svake strane 4 do 5 minuta. Stavi meso na tanjir i pusti da „odmori“ 10-ak minuta. Salatu operi i nareži na trakice. Po njoj sipaj dressing i dobro sve promiješaj da se dressing spoji sa salatom. Meso nareži na tanke trakice.
Na tanjir prvo stavi salatu i dressing, preko toga trakice piletine a na vrh krutone.
Sve posuti naribanim parmezanom i uživati!