Lazanje: Tradicija u kojoj se uživa

Lazanje, čarobni užitak i sinonim za italijansku kuhinju, predstavljaju omiljeni specijalitet ljubitelja dobrih zalogaja širom planete. Njihova priča je počela prije više vijekova, pa se do danas za njih vezuju mnoge interesantne činjenice koje ćemo podijeliti sa vama i  sigurno vas podstaći da ih zavolite još više.

Naziv lazanje dolazi od latinskog izraza “lasanon,” što znači kuhinjska zdjela ili posuda. Vjeruje se da je prvi recept za ovaj specijalitet nastao u antičkom Rimu, kao djelo ruku jednog poznatog kulinarskog majstora. Taj drevni recept veoma je sličan današnjoj verziji lazanja, sa tankim slojevima tijesta bogato nadjevenih mesom i sirom.

Tokom srednjeg vijeka, lazanje su polako ali sigurno osvajale Italiju. Njihov put je donio male promjene u sastavu i receptu, da bi danas predstavljale neponovljivi klasik koji toliko volimo. Putovanje se nastavilo i van granica Italije, te su mnoge zemlje usvojile i prilagodile ovo jelo svojim tradicionalnim sastojcima i načinima pripreme.

Klasični recept za lazanje obično uključuje tanke slojeve mekog tijesta, između kojih se krije sočno i ukusno mljeveno meso, bolognese sos, kremasti mliječni béchamel i parmezan. Tokom pečenja, sastojci se stapaju u savršenu harmoniju okusa, koja osvaja već na prvi zalogaj. U novije vrijeme imamo priliku da probamo i druge vrste lazanja. Često su obogaćene dodacima poput svježeg povrća, gljiva i različitih vrsta sira.

Osim što donose poseban gurmanski užitak, lazanje su jedno od onih jela koja su savršen izbor za opuštene porodične večere ili posebne prilike. U nastavku pogledajte recept za brzu i jednostavnu pripremu ukusnih lazanja s mljevenim mesom.

Lazanje sa mljevenim mesom

Sastojci:

  • 400 g svježih listova za lazanje
  • 400 g mljevenog mesa
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 150 g tvrdog sira
  • 500 ml mlijeka
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika maslaca
  • so
  • biber
  • sušeni origano
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 °C, a u šerpi na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Dodajte meso, začinite solju i biberom i pržite na srednjoj vatri desetak minuta, pa dodajte paradajz i origano po okusu. U drugoj posudi, pripremite bešamel sos tako što ćete na tihoj vatri rastopiti maslac, umiješati brašno, propržiti jedan minut, a zatim doliti mlijeko. Miješajte dok ne dobijete ujednačen sos i začinite ga solju i biberom. U posudu za pečenje složite koru, pa sipajte meso i prelijte sosom. Završite redom kora, prelijte ostatkom sosa pa narendajte sir preko. Zapecite u rerni oko 45 minuta i poslužite toplo.

A kako bi priprema ovog ukusnog specijaliteta bila još lakša, u našoj novoj BONbonjeri vas očekuje kupon za listove za lazanje. Prošetajte do vašeg Crvena jabuka gastro marketa Marindvor, uzmite svoj primjerak i pronađite ovaj i još mnogo drugih kupona koji vam donose uštedu!