Vikend inspiracija za rižoto sa škampima
Sastojci
- 200g Acquarello riže
- 20 komada škampi
- 50 g parmezana
- 100 g Mascarpone sira
- 100 ml bijelog vina
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 l temeljca od škampi (ili temeljca od povrća)
- 75 g crvenog luka
- Nekoliko stabljika korijandera
- Sol i biber
Priprema
Ogulite i nasjeckajte crveni luk i nekoliko listića korijandera. Očistite škampe i narežite svaki od njih na 3 dijela (osim 8 koji će poslužiti kao dekoracija).
Zagrijte temeljac u loncu. U wok tavi zagrijte ulje i dodajte škampe, te ih propržite a zatim sklonite iz tave.
U istu tavu dodajte luk. Propržite ga malo i dodajte rižu. Dobro promješajte i pržite dok ne postane prozirna.
Dodajte bijelo vino i povremeno miješajte, dok malo ne ispari. Dodajite po kutlaču temeljca u rižu, miješajući konstantno. Kada je riža gotova, dodajte Mascarpone sir, korijander i komadiće škampi.
Sve promješajte još jednom, a potom pospite rendanim parmezanom. Na vrh stavite čitave škampe. Pokrijte poklopcem i ostavite 3 minute da se ohladi prije serviranja.
Prijatno! 😊