Vikend inspiracija za rižoto sa škampima

Sastojci

  • 200g Acquarello riže
  • 20 komada škampi
  • 50 g parmezana
  • 100 g Mascarpone sira
  • 100 ml bijelog vina
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 l temeljca od škampi (ili temeljca od povrća)
  • 75 g crvenog luka
  • Nekoliko stabljika korijandera
  • Sol i biber

Priprema

Ogulite i nasjeckajte crveni luk i nekoliko listića korijandera. Očistite škampe i narežite svaki od njih na 3 dijela (osim 8 koji će poslužiti kao dekoracija).

Zagrijte temeljac u loncu. U wok tavi zagrijte ulje i dodajte škampe, te ih propržite a zatim sklonite iz tave.

U istu tavu dodajte luk. Propržite ga malo i dodajte rižu. Dobro promješajte i pržite dok ne postane prozirna.

Dodajte bijelo vino i povremeno miješajte, dok malo ne ispari. Dodajite po kutlaču temeljca u rižu, miješajući konstantno. Kada je riža gotova, dodajte Mascarpone sir, korijander i komadiće škampi.

Sve promješajte još jednom, a potom pospite rendanim parmezanom. Na vrh stavite čitave škampe. Pokrijte poklopcem i ostavite 3 minute da se ohladi prije serviranja.

Prijatno! 😊