Male zanimljivosti o tofu siru
Tofu sir je omiljen i često korišćen sastojak u azijskoj kuhinji, ali je veoma popularan i širom svijeta. Ovaj veganski sir od soje ima mnogo karakteristika koje ga čine posebnim i omiljenim među ljubiteljima zdrave ishrane, a ono po čemu se najviše izdvaja jeste njegova raznolikost i slaganje sa drugim sastojcima u jelima. Danas razlikujemo različite vrste tofu sira, a u ovom tekstu vam predstavljamo jedan dio njih.
Svježi tofu sir
Ovo je vrsta tofu sira s visokim udjelom vode, što ga čini mekanim i svilenkastim. Odličan je kao sastojak u svježim salatama ili različitim umacima.
Tvrdi tofu sir
Tvrdi tofu je odličan za pečenje ili grilovanje jer zadržava svoj oblik i teksturu, ali i veoma dobro upija arome i začine.
Dimljeni tofu sir
Ova vrsta tofu sira prolazi kroz proces dimljenja koji mu daje intenzivan i bogat okus. Savršen je dodatak sendvičima, burgerima, pizzama ili kao zamjena za meso.
Marinirani tofu sir
Marinirani tofu već je uronjen u razne umake i začine poput soja sosa, đumbira, limuna i drugih začina. Pogodan je za brze obroke, zbog svog intenzivnog okusa i ne zahtijeva dodatnu pripremu.
A da biste u ovom siru uživali još lakše, u nastavku ćemo sa vama podijeliti kako se priprema ukusna tofu salata koja će sigurno postati vaš omiljeni obrok!
Sastojci:
- 200 g tofu sira
- špinat
- cherry paradajz
- 1 krastavac
- zelena salata
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- biber i so
- biljni začini
- susam
- avokado
Priprema:
Narežite tofu sir na kockice i stavite ih u veću posudu. Operite zelenu salatu i špinat, a potom presijecite avokado na pola i dodajte u posudu sa tofu sirom. Cherry paradajz i krastavac narežite na kolutiće ili kockice, a potom povrće dodajte u posudu. Prelijte sve sastojke maslinovim uljem i iscijedite sok od pola limuna. Posolite i dodajte biber i ostale biljne začine. Lagano promiješajte sve sastojke da se dobro sjedine. Vaša osvježavajuća tofu salata je spremna za posluživanje! Uživajte u zdravom i ukusnom obroku bogatom proteinima i vitaminima!