Coq au vin – francuski pileći gulaš
Bogata aroma crvenog vina, sočni komadići piletine i aromatični začini vode vas u srce francuske kulinarske tradicije. Coq au vin nije samo jelo, već iskustvo koje nas vodi na putovanje kroz francusku gastronomiju. Priprema ovog jela zahtijeva strpljenje i pažnju, ali nas zato nagrađuje uživanjem u jedinstvenom spoju tradicionalnih sastojaka i začina.
Sastojci:
⦁ 1 pile, isječeno na više komada
⦁ 1 glavica crvenog luka, sitno isjeckana
⦁ 2 mrkve, isjeckane na kolutove
⦁ 2 stabljike celera, isjeckane na kolutove
⦁ 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
⦁ 250 g šampinjona, isjeckanih na listiće
⦁ 2 šolje crvenog vina
⦁ 2 šolje pilećeg temeljca
⦁ 2 kašike brašna
⦁ 2 kašike putera
⦁ So i biber
⦁ Listovi svježeg peršuna
Priprema:
U velikoj šerpi, zagrijte puter na srednje jakoj vatri. Dodajte isjeckani luk, mrkvu, celer i bijeli luk i dinstajte 5 do 10 minuta. Ubacite šampinjone i nastavite sa dinstanjem oko 10 minuta, zatim sve prebacite u drugu posudu i dodajte piletinu u šerpu. Dinstajte je dok ne dobije zlatno smeđu boju sa svih strana, vratite povrće i šampinjone, pa pospite brašnom i promiješajte. Postepeno dolivajte crno vino i pileći temeljac u šerpu. Smanjite temperaturu i kuhajte oko 2 sata, a pred kraj dodajte listove peršuna. Poslužite toplo i uživajte u bogatom ukusu tradicionalnog Coq au vin!