Vikend inspiracija za Hortobágy palačinke
Sastojci za palačinke:
- 130 g glatkog brašna
- 120 ml mlijeka
- 120 ml gazirane vode
- 2 jaja
- ¼ kašikice soli
Sastojci za nadjev:
- 400 g junetine, narezane na kockice
- 300 ml kiselog vrhnja
- 1 glavica crvenog luka
- 2 kašikice masti
- so i biber
- peršun i crvena paprika
Sjedinite brašno, so, jaja, mlijeko i mineralnu vodu, pa miješate dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte maslinovo ulje na jakoj vatri i pecite palačinke oko 2 minuta sa svake strane.
U drugoj tavi zagrijte ulje i dinstajte isjeckani luk 3 minuta, zatim ubacite meso, začine i ostavite na tihoj vatri dok meso ne omekša. Kada je gotovo, izvadite ga iz tave, a masnoću sačuvajte sa strane.
U manjoj posudi sjedinite kašiku brašna i dvije kašike kiselog vrhnja. Dobro promiješajte, dodajte u tavu s masnoćom od mesa i kuhajte par minuta. Dodajte ostatak vrhnja i sjedinite sastojke.
Palačinke napunite nadjevom, dobro zamotajte i poređajte u tavu. Prelijte ostatkom umaka i pecite u rerni na 200°C dok palačinke ne porumene.
Prijatno!