Vikend inspiracija za losos sa špinatom
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 200 g svježeg špinata
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g naribanog parmezana
- 3 čena bijelog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika naribanog muškatnog oraščića
- sok od ½ limuna
- svježi peršun, sitno isjeckan
- so i biber
Začinite filete lososa i stavite ih u tavu sa maslinovim uljem, tako da koža bude dole. Pecite 5 do 7 minuta sa svake strane, dok koža ne postane hrskava. Za pripremu umaka, dodajte u tavu 2 kašike maslinovog ulja i sitno isjeckani bijeli luk, i pržite oko 1 minut. Dodajte svježi špinat i dinstajte oko 2-3 minute, potom uspite vrhnje za kuhanje, muškatni oraščić i sok od limuna. Kuhajte oko 3-4 minute pa umiješajte naribani parmezan. Vratite losos u tavu i ostavite na srednje jakoj vatri još 2-3 minuta.
Ukrasite svježim peršunom prije posluživanja.
Prijatno!