Vikend inspiracija za losos u bijelom umaku
- 800 g svježeg fileta lososa
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica crvenog luka u prahu
- 2 kašičice limunovog soka
- 2 kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- 2 kašičice gustina
- 2 kašičice paradajz pelata
- 1 kašika peršunovog lista
- 1 kašika svježeg vlašca
- ½ kašike kurkume ili curry začina
- 1 kašičica kopra
- 250 g Acquerello riže
Pomiješaj vrhnje za kuhanje, limunov sok, paradajz pelat, crveni i bijeli luk u prahu, gustin, peršunov list, kurkumu, kopar, vlašac, biber i so. Tepsiju premaži maslinovim uljem, stavi filet lososa, prelij ga pripremljenim umakom i peci na 220 stepeni oko 25 minuta.
Za to vrijeme, operi rižu toplom vodom pa je kuhaj na tihoj vatri dok ne upije vodu i posluži kao prilog lososu u kremastom, bijelom umaku. Prijatno!