Vikend inspiracija za losos u bijelom umaku

  • 800 g svježeg fileta lososa
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica crvenog luka u prahu
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 2  kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • 2 kašičice gustina
  • 2 kašičice paradajz pelata
  • 1 kašika peršunovog lista
  • 1 kašika svježeg vlašca
  • ½ kašike kurkume ili curry začina
  • 1 kašičica kopra
  • 250 g Acquerello riže

 

Pomiješaj vrhnje za kuhanje, limunov sok, paradajz pelat, crveni i bijeli luk u prahu, gustin, peršunov list, kurkumu, kopar, vlašac, biber i so. Tepsiju premaži maslinovim uljem, stavi filet lososa, prelij ga pripremljenim umakom i peci na 220 stepeni oko 25 minuta.

Za to vrijeme, operi rižu toplom vodom pa je kuhaj na tihoj vatri dok ne upije vodu i posluži kao prilog lososu u kremastom, bijelom umaku. Prijatno!