Pripremi omiljene riblje specijalitete
Da li se i na tvom meniju riba i morski plodovi nalaze makar jednom nedeljno? Pored toga što predstavljaju odličan izvor vitamina, proteina, minerala i omega 3 masnih kiselina, oni su jedan od glavnih simbola mediteranske kuhinje i možeš ih spremiti na mnogo načina koji garantuju odličan okus. A kako bi uživanje bilo potpuno, pored ideja o pripremi donosimo ti i nekoliko savjeta za uparivanje sa vinima i otkrivamo tajnu gdje uvijek možeš pronaći svježu ribu i svoje omiljene vinske etikete.
Brancin sa povrćem
Poznat i kao morski vuk, brancin je jedna od najpoznatijih i najzastupljenijih morskih riba. Spada u bijele ribe i može se pripremiti na razne načine, uključujući pečenje, grilovanje, i kuhanje na pari. Ukoliko želiš da ga jednostavno pripremiš u rerni, osim očišćenog brancina kojeg premažeš marinadom od maslinovog ulja i bijelog luka, ciće ti potrebni i karfiol i brokoli. Ribu i povrće stavi u pleh, začini baš onako kako voliš i peci na 200°C oko 25-30 minuta. Serviraj uz ohlađeno vino Cotes de Bordeaux, Château Mont-Pérat 2017.
Orada na žaru
Orada je morska ljepotica koja je rado viđeni gost na trpezi, kako kod nas tako i u kuhinjama širom svijeta. Njeno meso je sočno i blago-slatkog okusa. Najčešće se priprema pečena ili grilovana, ali je odlična i u supama i čorbama. Premaži oradu maslinovim uljem, posoli i pobiberi i griluj oko 10-15 minuta sa svake strane. Dodaj svoje omiljeno povrće, posluži sa Graves, Clos Floridène 2018. bijelim vinom i prepusti se uživanju.
Pastrmka sa bademima
Pastrmka je riječna riba u kojoj se može uživati na mnogo načina, a odlična je i za dimljenje. Jedan od jednostavnih načina za njenu pripremu podrazumjeva da u tavi rastopiš maslac, dodaš bijeli luk i bademe, pa ih kratko propržiš. Napuni pastrmke ovom smjesom, premaži maslacem i prelij limunovim sokom, pa ih peci u rerni na 180°C oko 20-25 minuta. Posluži uz rashlađeno bijelo vino Pessac-Léognan, Château Carbonnieux 2019.
Smuđ sa sosom od špinata i bijelog luka
Iz bogatih reka dolazi nam još jedna riba u čijem ćeš okusu garantovano uživati. Fileti smuđa su tu kada želiš da napraviš zdrav obrok za sebe i one koje voliš. Na tavi rastopi puter i kratko dinstaj bijeli luk, dodaj malo vrhnja za kuhanje i obareni špinat. Miješaj nekoliko minuta i pospi preko prženih fileta smuđa. Uz jelo posluži crveno vino od sorte Cabernet Sauvignon kao što je Pessac-Léognan, Château Carbonnieux 2018.
Grilovana hobotnica
Za svakog ljubitelja morskih plodova, hobotnica je pravi delikates! Jednostavno je kuhaj desetak minuta, premaži marinadom od maslinovog ulja, limunovog soka, peršuna i bijelog luka, isijeci je i stavi na zagrijan roštilj. Tokom grilovanja, povremeno premaži hobotnicu marinadom kako bi ostala sočna i posluži je uz Sauvignon Blanc vino, Cotes de Bordeaux, Château Mont-Pérat 2018.
Salata sa škampima
Za kraj ti donosimo jednu pravu ljetnju poslasticu u tanjiru. Sve što je potrebno za ovaj šareni i ukusan obrok je da očistiš i skuhaš škampe, te ih dodaš u mješavinu crvenog luka, avokada i čeri paradajza. Začini po svom okusu i upotpuni uživanje čašom dobro ohlađenog bijelog vina Margaux, Château Cantenac Brown 2018.
Kad god želiš da pripremiš ribu ili morske plodove, važno je da odabereš svjež ulov koji će biti savršen za tvoje kulinarske poduhvate. Zato te pozivamo da posjetiš našu ribarnicu za inspiraciju punu odličnih okusa.