Vikend inspiracija za tortu od kestena
Sastojci
Za podlogu:
• 300 g mljevenog keksa
• 100 g mljevenih oraha
• 80 g šećera
• 150 g maslaca
• 150 g čokolade za kuhanje
• 100 ml mlijeka
Za kremu:
• 500 g kesten pirea
• 100 g maslaca
• 100 g šećera u prahu
• 1 kašičica ruma
I još:
• 500 ml vrhnja za šlag
• 4 kašičica šećera u prahu
Pomiješaj keks, orahe i šećer, zatim dodaj otopljenu čokoladu i maslac pa sve sjedini. Okrugli kalup za torte premaži tankim slojem maslaca, a pripremljenu smjesu dodaj na dno kalupa i poravnaj. Stavi u frižider dok pripremaš kremu. Pomješaj maslac i šećer u prahu, pa onda umiješaj i kesten pire dok smjesa ne postane glatka. Premaži preko podloge i vrati u frižider. Miješaj vrhnje i šećer dok ne dobiješ šlag, potom premaži preko kreme od kestena. Tortu pospi ribanom čokoladom i uživaj u savršenom desertu.