Vikend inspiracija za Souvlaki piletina
Sastojci:
750 g pilećih prsa
250 g feta sira
2 crvene paprike
1 crveni luk
1/2 kg mladog krompira
5 čena bijelog luka
1 prstohvat soli, bibera i mljevene crvene paprika
1/2 šoljice sušenog paradajza u ulju
1/3 šoljice maslina
1 kašika sjeckanog svježeg origana
1 kašika dimljene paprike
3 kašike prženih pinjola (po želji)
4 kašike djevičanskog maslinovog ulja
1/2 kašike grčkog jogurta
2 limuna
2 kašike balsamico sirćeta
1 ljutika, sitno sjeckana
Priprema:
Zagrij rernu na 220°C. Pomiješaj dvije kašike maslinovog ulja, piletinu, limunovu koricu i sok, balzamico sirće, origano, papriku, ljutiku, dva čena bijelog luka, so, biber i mljevenu crvenu paprika, pa ostavi da odstoji 15-20 minuta. U tepsiju stavi krompir s dvije kašike maslinovog ulja, posoli, pobiberi, dodaj limun i peci 20 minuta. Izvadi krompir, dodaj piletinu, papriku i luk. Prelij s maslinovim uljem pa peci još 20-25 minuta. Dok se peče, pomiješaj sušeni paradajz, masline, pinjole i fetu. U posebnoj posudi pomiješaj jogurt, čeno bijelog luka i so. Posluži piletinu s krompirom, paprikom i lukom, prelij feta miksom i jogurtom, a na vrh stavi svježe začinsko bilje. Prijatno!