Vikend inspiracija za Souvlaki piletina

Sastojci:

750 g pilećih prsa

250 g feta sira

2 crvene paprike

1 crveni luk

1/2 kg mladog krompira

5 čena bijelog luka

1 prstohvat soli, bibera i mljevene crvene paprika

1/2 šoljice sušenog paradajza u ulju

1/3 šoljice maslina

1 kašika sjeckanog svježeg origana

1 kašika dimljene paprike

3 kašike prženih pinjola (po želji)

4 kašike djevičanskog maslinovog ulja

1/2 kašike grčkog jogurta

2 limuna

2 kašike balsamico sirćeta

1 ljutika, sitno sjeckana

Priprema:
Zagrij rernu na 220°C. Pomiješaj dvije kašike maslinovog ulja, piletinu, limunovu koricu i sok, balzamico sirće, origano, papriku, ljutiku, dva čena bijelog luka, so, biber i mljevenu crvenu paprika, pa ostavi da odstoji 15-20 minuta. U tepsiju stavi krompir s dvije kašike maslinovog ulja, posoli, pobiberi, dodaj limun i peci 20 minuta. Izvadi krompir, dodaj piletinu, papriku i luk. Prelij s maslinovim uljem pa peci još 20-25 minuta. Dok se peče, pomiješaj sušeni paradajz, masline, pinjole i fetu. U posebnoj posudi pomiješaj jogurt, čeno bijelog luka i so. Posluži piletinu s krompirom, paprikom i lukom, prelij feta miksom i jogurtom, a na vrh stavi svježe začinsko bilje. Prijatno!