Vikend inspiracija za Kunefe

Sastojci:

225 g rezanaca za kadaif

125 g putera

2 supene kašike mlijeka

200 g feta sira

2 supene kašike mješavine meda i putera

1,5 čaša vode

1,5 čaša šećera

1 čaša soka od limuna

 

Napravi sirup tako što ćeš pustiti vodu i šećer da proključaju, a potom smanjiti temperaturu i miješati oko 15 minuta. Nakon toga, u sirup dodaj sok od limuna i odloži ga za kasnije. Zatim pomiješaj 2 supene kašike putera i meda, a ostatak putera istopi i pomiješaj sa mlijekom.

Vatrostalnu posudu premaži sa tankim slojem putera i meda, dodaj usitnjenu polovinu rezanaca, blago pritisni pa četkom nanesi polovinu smjese od putera i mlijeka. Na to ravnomjerno rasporedi usitnjeni feta sir, prekrij ostatkom rezanaca, a potom po površini rasporedi ostatak putera i mlijeka.

Peci na 190 °C, a kada kunefe dobije finu zlatnu boju, izvadi ga iz rerne, okreni na tanjiru, a potom vrati u posudu za pečenje koja je premazana ostatkom putera i meda, kako bi se zapekla i druga strana. Na kraju prelij mlakim sirupom i serviraj na toplim tanjirima.

Prijatno!