Roquefort – francuski sir koji moraš probati

Roquefort, često nazivan i kraljem plavih sireva, jedan je od najpoznatijih francuskih delikatesa. Ovaj polutvrdi sir, zaštićenog geografskog porijekla, proizvodi se isključivo od ovčijeg mlijeka i odlikuje se intenzivnim, pikantnim okusom i prepoznatljivom zelenom plijesni, koja mu daje upečatljivu aromu i karakter.

Međutim, ovo je samo početak priče o njemu. Tajna njegovog kvaliteta krije se i u jedinstvenom procesu sazrijevanja koji se odvija u krečnjačkim pećinama na jugozapadu Francuske. U njima se, zahvaljujući optimalnim uslovima vlage i temperature, razvija plemenita plijesan Penicillium roqueforti, koja je zaslužna za njegovu neponovljivu kompleksnost i punoću okusa.

Upravo za ove pećine je vezana i zanimljiva legenda o nastanku Roquefort sira, po kojoj se jedan pastir sklonio u njih kako bi uživao u obroku od hljeba i ovčijeg sira. Ugledavši prelijepu djevojku, pastir je odlučio da pođe za njom, u potpunosti zaboravivši na svoju hranu. Nakon što se nakon nekoliko mjeseci vratio na isto mjesto, sir je bio prekriven plemenitom plijesni, te ga je probao i otkrio neponovljiv ukus koji danas predstavlja jedan od simbola francuske gastronomije.

U kulinarstvu, Roquefort je neizostavan sastojak brojnih jela. Njegova slana i bogata aroma savršeno se uklapa u razne gastronomske kreacije – od kremastih umaka za pastu, preliva za pizzu, crveno meso i ribu, pa sve do osvježavajućih salata u kojima se divno spaja sa orašastim plodovima i voćem. Osim toga, Roquefort se koristi i u pripremi burgera, kojima daje poseban gurmanski pečat, a neizostavan je sastojak i u elegantnim sosovima koji prate biftek i jela od divljači.

Kako bi se istakla njegova kompleksnost, idealno je upariti ga s vinima koja nude kontrast. Sauternes i druga slatka desertna vina pružaju savršenu ravnotežu slatkoće i kiselosti, ublažavajući oštrinu plave plijesni i ističući njegovu orašastu aromu. Takođe, crvena vina sa zrelim taninima, poput Syraha ili vintage Porta, mogu naglasiti njegovu začinsku stranu, dok suha bijela vina s izraženom mineralnošću, poput Chenin Blanca ili Rieslinga, donose osvežavajući kontrast njegovoj bogatoj masnoći.

Ukoliko smo ti zagolicali maštu i probudili želju da probaš ovaj izuzetni sir, imamo odličnu vijest. Samo u našem marketu, možeš pronaći autentični Roquefort sir i već danas uživati u njegovom okusu, bilo da ga serviraš na plati uz druge delikatese ili odlučiš da njime oplemeniš svoje omiljene recepte. Potraži ga u srcu grada i uvjeri se u razloge koji ga čine jednim od najcjenjenijih sireva na svijetu.