Vikend inspiracija za Limoncello tortu

Sastojci za biskvit:

210 g brašna

200 g bijelog šećera

125 g maslaca

65 ml limoncella

65 ml limunova soka

65 ml punomasnog mlijeka

8 jaja

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica rendane limunove korice

1 kašičica ekstrakta od vanilije

 

Sastojci za kremu:

250 g vrhnja za šlag

250 g mascarpone sira

125 g šećera u prahu

1 kašika rendane limunove korice

1 kašika limoncella

1 kašika ekstrakta vanilije

 

Odvoji žumanjke od bjelanjaka, umuti ih mikserom i ostavi sa strane. U drugu posudu sjedini maslac i šećer, pa postepeno dodaj žumanjke i muti mikserom dok smjesa ne bude glatka. Dodaj limoncello, limunov sok, mlijeko, ekstrakt vanilije, limunovu koricu, brašno i prašak za pecivo, zatim ručno umiješaj i umućene bjelanjke. Smjesu podijeli na dva jednaka dijela i prelij u dva kalupa. Biskvite peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kremu napravi tako što ćeš mikserom umutiti vrhnje u šlag, zatim dodaj mascarpone, šećer u prahu, limoncello, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine. Polovinu kreme premaži između dva ohlađena biskvita, a ostatakom kreme premaži tortu. Ohladi u frižideru i prije posluživanja pospi sa još malo rendane limunove kore.

Uživaj!