Vikend inspiracija za Limoncello tortu
Sastojci za biskvit:
210 g brašna
200 g bijelog šećera
125 g maslaca
65 ml limoncella
65 ml limunova soka
65 ml punomasnog mlijeka
8 jaja
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica rendane limunove korice
1 kašičica ekstrakta od vanilije
Sastojci za kremu:
250 g vrhnja za šlag
250 g mascarpone sira
125 g šećera u prahu
1 kašika rendane limunove korice
1 kašika limoncella
1 kašika ekstrakta vanilije
Odvoji žumanjke od bjelanjaka, umuti ih mikserom i ostavi sa strane. U drugu posudu sjedini maslac i šećer, pa postepeno dodaj žumanjke i muti mikserom dok smjesa ne bude glatka. Dodaj limoncello, limunov sok, mlijeko, ekstrakt vanilije, limunovu koricu, brašno i prašak za pecivo, zatim ručno umiješaj i umućene bjelanjke. Smjesu podijeli na dva jednaka dijela i prelij u dva kalupa. Biskvite peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kremu napravi tako što ćeš mikserom umutiti vrhnje u šlag, zatim dodaj mascarpone, šećer u prahu, limoncello, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine. Polovinu kreme premaži između dva ohlađena biskvita, a ostatakom kreme premaži tortu. Ohladi u frižideru i prije posluživanja pospi sa još malo rendane limunove kore.
Uživaj!