Uživaj u okusu Mediterana uz autentični Feta sir
Feta sir je jedan od omiljenih sireva Mediterana, poznat po svojoj kremastoj teksturi, bogatoj aromi i karakterističnim slanim notama. Pravi se od nepasterizovanog mlijeka ovaca i koza koje se hrane na bujnim livadama i pašnjacima specifičnih regija, što feti daje poseban, prirodan karakter. Okus ovog delikatesa može varirati od blago slanog do pikantnog, zavisno od vrijemena sazrijevanja, a njegove mliječne i citrusne note često su obogaćene suptilnim nijansama bilja i orašastih tonova, što ga čini jedinstvenim dodatkom brojnim jelima.
Autentični feta sir ponosno nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla. Sazrijeva u salamuri najmanje dva mjeseca, čime dobija prepoznatljiv intenzitet okusa i dugotrajnu svježinu. Osim što je vrhunska delicija, feta nudi i bogat izvor proteina, kalcijuma i zdravih masti, što je čini odličnim izborom za uravnoteženu ishranu.
Uvijek u dobrom društvu
Probaj feta sir u najrazličitijim specijalitetima, od tradicionalnih salata s paradajzom, krastavcima i maslinama, preko grčkih pita, domaćeg bureka i peciva, do pečenih varijanti sa medom i začinima. Odlična je kao dodatak namazima u kombinaciji s jogurtom, začinskim biljem i maslinovim uljem, ili u paru sa svježim hljebom i povrćem. Ne oklijevaj da se prepustiš feta zalogajima i uz voće, poput lubenice, smokve, grožđa, kruške ili dinje, jer fino balansiraju slan okus ovog autentičnog sira.
Kada je riječ o vinima, kombinuj je sa svježim i aromatičnim bijelim vinima sorte Sauvignon Blanc koja dodaju citrusne i mineralne note, a ako više preferiraš crvena vina, uživaj uz Pinot Noir koji pruža voćnu svježinu koja se lijepo slaže sa kremastim sirom.
Tradicionalni grčki saganaki – gambori sa feta sirom
Sastojci:
- 500 g gambora
- 200 g Dodoni feta sira
- 3 čena bijelog luka
- 120 ml bijelog vina
- 2 kašike paradajz paste
- 60 ml vode
- 200 g cherry paradajza
- 1 crveni luk
- 4 kašike maslinovog ulja
- ½ vezice mirođije
- ½ vezice peršuna
- so i biber
Očisti gambore. Zagrij ulje u wok tavi, dodaj sitno sjeckani bijeli luk i dinstaj gambore 2 minuta. Dolij vino, prži još 3 minuta, zatim izvadi gambore i ostavi sa strane. U istom ulju dinstaj sitno sjeckani crveni luk, paradajz pastu razmućenu u vodi, zgnječeni cherry paradajz, so, biber, mirođiju i peršun. Ostavi da se krčka 6-8 minuta, po potrebi dolivajući vodu. Kad se sos zgusne, vrati gambore i kuhaj još 20 minuta. Pospi izmrvljeni feta sir, poklopi i ostavi da se otopi i upije u sos. Posluži posuto peršunom i mrvljenom fetom.
Prijatno!