Vikend inspiracija: Proljetni špageti
Sastojci
400 g špageta
1 kašika maslinovog ulja
450 g pilećih prsa
2 kašičice začina od sušenog povrća
30 g maslaca
1 sjeckani crveni luk
200 g šparoga
200 g graška
180 ml slatkog vrhnja
120 ml pilećeg temeljca
4 kašike limunovog soka
3 čena bijelog luka, sitno sjeckana
120 g narendane mozzarelle
100 g narendanog parmezana
1 kašika svježe sjeckanog peršuna
so i biber
Skuhaj tjesteninu. Začini pileća prsa mješavinom začina i peci oko 5 minuta na zagrijanom maslinovom ulju, pa odloži sa strane. Na otopljenom maslacu kratko dinstaj crveni i bijeli luk, dodaj očišćene šparoge sječene na manje komade i grašak, začini i prži 7 minuta. Kad povrće omekša, dolij slatko vrhnje, pileći temeljac i limunov sok, pa ostavi da se lagano krčka 5 minuta. Dodaj parmezan i mozzarellu i miješaj dok se sir ne rastopi. Sjedini sa tjesteninom i dodaj piletinu sječenu na trakice. Pospi parmezanom i svježim peršunom prije posluživanja.
Prijatno!