Vikend inspiracija: Proljetni špageti

Sastojci

400 g špageta

1 kašika maslinovog ulja

450 g pilećih prsa

2 kašičice začina od sušenog povrća

30 g maslaca

1 sjeckani crveni luk

200 g šparoga

200 g graška

180 ml slatkog vrhnja

120 ml pilećeg temeljca

4 kašike limunovog soka

3 čena bijelog luka, sitno sjeckana

120 g narendane mozzarelle

100 g narendanog parmezana

1 kašika svježe sjeckanog peršuna

so i biber

 

Skuhaj tjesteninu. Začini pileća prsa mješavinom začina i peci oko 5 minuta na zagrijanom maslinovom ulju, pa odloži sa strane. Na otopljenom maslacu kratko dinstaj crveni i bijeli luk, dodaj očišćene šparoge sječene na manje komade i grašak, začini i prži 7 minuta. Kad povrće omekša, dolij slatko vrhnje, pileći temeljac i limunov sok, pa ostavi da se lagano krčka 5 minuta. Dodaj parmezan i mozzarellu i miješaj dok se sir ne rastopi. Sjedini sa tjesteninom i dodaj piletinu sječenu na trakice. Pospi parmezanom i svježim peršunom prije posluživanja.

Prijatno!