Vikend inspirjacija za Kubansku piletinu s rižom

4 pileća bataka sa karabatkom

3 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

1 crvena paprika

180 g riže

1 l pilećeg temeljca

1 kašika koncentrata paradajza

1 ½ kašikica kurkume

2 lovorova lista

2 kašičice origana

2 kašičice mljevenog kumina

½ kašičica soli

so i biber

70 g graška iz konzerve

 

Piletinu zareži i začini, zatim peci na zagrijanom maslinovom ulju oko 8 minuta, pa izvadi iz tave. Sitno isjeckaj luk i papriku, dinstaj oko 5 minuta i dodaj temeljac, rižu, koncentrat paradajza, začine i prethodno pečenu piletinu. Poklopi tavu i kuhaj na laganoj vatri 35 minuta bez miješanja. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodaj grašak i lagano promiješaj.

Prijatno!