Vikend inspiracija za Goveđi ragu s njokama
Sastojci:
500 g junećeg mesa, narezano na kockice
1 veći luk, sitno nasjeckan
2 mrkve, narezane na kolutiće
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 kašike maslinovog ulja
200 ml crnog vina
400 ml goveđeg temeljca
400 g cherry paradajza, nasjeckanog
2 kašike paradajiz pelata
1 lovorov list
1 kašika suhog timijana
sol i biber po ukusu
Priprema:
U loncu zagrijte maslinovo ulje, pecite juneće meso dok ne porumeni. Na istoj masnoći pirjajte luk, mrkvu i češnjak, zatim dodajte vino i kuhajte 5 minuta da alkohol ispari. Dodajte temeljac, paradajz pelat, cherry paradajz, začine i meso, poklopite i kuhajte 1,5-2 sata dok meso ne omekša. Njoke kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju, zatim ocijedite. Poslužite ragu s njokima i pospite svježim peršunom ili parmezanom. Prijatno!