Italijanski tvrdi sirevi zaštićenog geografskog porijekla
Italijanski sirevi zaštićenog geografskog porijekla predstavljaju vrhunski spoj tradicije i neodoljivih okusa. Svaki od njih nastaje isključivo u određenom regionu, pod strogo definisanim uslovima koji garantuju autentičnost i kvalitet, noseći sa sobom duh lokalne kulture i znanje prenošeno generacijama.
Parmigiano Reggiano
Proizvodi se isključivo u regijama Emilije-Romanje i dijelovima Lombardije. Zreo sir, sa kristalastom strukturom koja se lomi pod prstima, pravi se isključivo od nepasterizovanog kravljeg mlijeka, a sazrijeva najmanje od 12 do 24 ili 36 mjeseci. Njegove arome su duboke i slojevite – pomalo orašaste, sa tonovima sušenog voća i blage karamele.
Savršeno se slaže sa svježim kruškama, smokvama, orasima ili medom od bagrema. Ako voliš da zalogaje upotpuniš vinom, čaša laganog crvenog vina kao što je Chianti biće odličan par. Za još ljepši gurmanski doživljaj, posluži Parmigiano uz tanko sječenu goveđu bresaolu.
Grana Padano
Grana Padano tradicionalno se proizvodi u dolini rijeke Po, i posjeduje mliječnu aromu, s blagim mirisom maslaca i zrelih oraščića. Sazrijeva najmanje 9 do 20 mjeseci, te tokom zrenja razvija suptilno pikantan, pomalo slankast okus, sa puterastim tonovima.
Izvrstan je u društvu meda, badema, grožđa, suhih smokvi i mladih krušaka, a možeš ga poslužiti i uz juneće meso ili dimljenu puretinu i čašu bijelog vina sorte Pinot Grigio.
Pecorino Romano
Pecorino Romano dobija isključivo od ovčijeg mlijeka, poznat po snažnom, slanom i aromatičnom okusu. Proizvodi se pretežno u regiji Lazio, ali i na Sardiniji, gdje sazrijeva između 8 i 12 mjeseci, tokom kojih razvija izuzetno izraženu mineralnost i pikantnost.
Odličan je dodatak toploj palenti, tjestenini za čuvenu Cacio e Pepe pastu, ili u kombinaciji sa svježim smokvama, a možeš ga poslužiti uz crne masline, karamelizovani crveni luk, jabuke, pečene bademe i kriške dinje. Prati ga crveno vino s jakom taninskom strukturom, kao što je toskanski Chianti Classico.
Asiago
Proizvodnja ovog italijanskog delikatesa vezana je za visoravni Asiago, po kojoj je sir i dobio ime. Dolazi u dvije glavne verzije – mladoj, poznatoj kao Asiago Pressato, i zreloj, zvanoj Asiago d’Allevo. Mladi Asiago ima mekšu, gotovo kremastu teksturu i blag, mliječan okus sa suptilnim slatkastim notama, jer odležava tek oko mjesec dana, dok zreli Asiago, koji može sazrijevati od tri mjeseca do čak dvije godine, razvija bogatu, kompleksnu aromu s orašastim i voćnim nijansama.
Odličan je za pripremu rustičnih tjestenina, kremastih rižota i salata, a možeš ga poslužiti i kao dio plate uz med, svježe voće, datule i pistacije. U kombinaciji s vinom, mladi Asiago najbolje se slaže s laganim bijelim vinima poput Sauvignon Blanca ili Pinot Grigia, dok zreli Asiago zahtijeva robusnija crvena vina poput Chiantija.