Tvoj trenutak uz zdrav hjleb kod kuće
Ljepota domaćeg hljeba je u njegovoj jednostavnosti – ne mora biti savršenog oblika niti strogo slijediti recepte. Dovoljno je da kreneš sa brašnom, vodom i prstohvatom soli. Sve što mu kasnije dodaš, bilo da su to sjemenke, žitarice, sušeno voće ili začini, nosi tvoj lični pečat.
Neke od najukusnijih kombinacija za obogaćivanje domaćeg hljeba dolaze upravo iz svijeta žitarica i sjemenki. Ječam, ovas i raž daju tijestu puniji, rustičan karakter, dok lan, susam, suncokret i sjemenke golice unose hrskavost i dubinu ukusa. Ako si ljubitelj slatke varijante, uvijek možeš dodati sušeno voće, brusnice, suho grožđe, smokve, šljive, ali i med koji će pored fantastičnog okusa doprineti i boljoj teksturi, jer će hjleb učiniti mekšim i duže svježim.
Za početak, ključno je odabrati kvalitetno brašno – ono koje daje dobru osnovu i omogućava tijestu da razvije puni potencijal. Il Molino brašna izdvajaju se upravo po svojoj finoj, ujednačenoj strukturi i prirodnom balansu proteina i minerala. Lako se obrađuju, bez stvaranja grudvica, što čini proces miješenja jednostavnijim. Osim za hljeb, odlična su i u pripremi drugih tijesta – kroasana, lepinja, pogača, domaće paste, pizze ili njoka.
Ne treba ti puno – malo strpljenja, brašna i volje.
Sastojci:
400 g il Molino tip 00 brašna
350 ml tople vode
1 kašika suhog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
1 kašika soli
60 g ražanog brašna
20 g ovsenih pahuljica
suncokret
sjemenke golice
lan
susam
Pomiješaj vodu, kvasac i šećer, zatim dodaj i sve preostale sastojke i umijesi tijesto. Formiraj ga u loptice uz dodavanje brašna po potrebi. Prekrij folijom i ostavi da odstoji na toplom dva sata. Vatrostalnu posudu za pečenje sa poklopcem zagrij u rerni na 220°C, oko 30 minuta. Za to vrijeme u veliku zdjelu stavi papir za pečenje i na njega istresi naraslo tijesto. U vatrostalnu posudu prebaci tijesto sa papirom za pečenje, pospi sjemenke i blago ih pritisni rukama. Poklopi posudu i peci hljeb oko 20 minuta, na 220°C, zatim skloni poklopac i peci još 30 minuta na 200°C.