Cezar salata

Da li salata može biti glavno jelo? Ako nas pitaš odgovor je definitivno DA!

U ovoj vikend inspiraciji donosimo ti recept za jednu od najčešćih salata koja veoma dobro funkcioniše samostalno – Cezar salata.

SASTOJCI

Krutoni

  • 4 šnite tosta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 kašičica nasjeckanog peršuna
  • 20 g naribanog parmezana

 

Dressing

  • 200 ml majoneze
  • 6 kašika hladne vode
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna
  • 1 češanj bijelog luka
  • so
  • 20 g naribanog parmezana
  • biber

 

Ostali sastojci

  • 400 g zelene salate
  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • so
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • parmezan za ukrašavanje

PRIPREMA

Nareži tost na kockice. Očisti bijeli luk i nareži ga na sitne komadiće. U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Ubaci luk i poprži ga uz miješanje. Ubaci narezani tost i prži ga na laganoj vatri. Kada tost dobije zlatnu boju ubaci nasjeckani peršun i promiješaj. Zatim dodaj ribani parmezan, kratko promiješaj i izvadi u posudu, te pusti da se ohlade. Dok se krutoni hlade, vrijeme je za izradu dressinga.

Očisti i nareži na male komadiće bijeli luk, ubaci ga u majonezu i promiješaj.

Zatim u majonezu dodaj vodu i sve dobro izmiješaj da postane jednolično gusto.

Ubaci peršun i kratko promiješaj, potom parmezan pa opet kratko promiješaj.

Malo posoli i pobiberi i kad je sve izmiješano spremi u frižider. Pileće bijelo meso lagano posoli i peci sa svake strane 4 do 5 minuta. Stavi meso na tanjir i pusti da „odmori“ 10-ak minuta. Salatu operi i nareži na trakice. Po njoj sipaj dressing i dobro sve promiješaj da se dressing spoji sa salatom. Meso nareži na tanke trakice.

Na tanjir prvo stavi salatu i dressing, preko toga trakice piletine a na vrh krutone.

Sve posuti naribanim parmezanom i uživati!