3 recepta za sočnu i ukusnu piletinu
Svi volimo piletinu, kako zbog dobrog okusa tako i zbog velikog broja načina na koje je možemo pripremiti. Zato vam danas predstavljamo tri recepta uz koje će priprema piletine biti još lakša, dajući neodoljiv rezultat koji će bez sumnje oduševiti sve koji je probaju.
Pileći bataci u senfu i kurkumi
Pileći bataci su uvijek sjajna opcija za porodični ručak. A uz marinadu od senfa, kurkume i limunovog soka dobijate harmonični spoj aroma u kojima ćete uživati.
Sastojci:
- 8 pilećih bataka
- 5 kašika senfa
- 2 kašičice kurkume
- 4 sitno sjeckana čena bijelog luka
- sok od 1 limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- so i biber
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte senf, kurkumu, sitno sjeckani bijeli luk, sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Operite pileće batake i posušite ih papirnim ubrusom. Uzmite svaki pileći batak i pažljivo ga premažite marinadom. Nakon toga, ostavite ih da odstoje oko 30 minuta u frižideru. U međuvremenu, zagrijte rernu na 200°C. Stavite batake u pleh za pečenje i pecite ih oko 40-45 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi. Pospite svježim začinskim biljem i poslužite toplo, uz prilog poput krompira ili riže.
Pileći file u sosu s grilovanim cherry paradajzom
Ovaj recept donosi fini spoj sočne i nježne piletine, u kremastom bijelom sosu upotpunjenom osvježavajućim grilovanim cherry paradajzom.
Sastojci:
Za piletinu:
- 4 pileća filea
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- sok od pola limuna
- 2 sitno sjeckana čena bijelog luka
Za sos:
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- ½ šolje rendanog parmezana
- 2 sitno sjeckana čena bijelog luka
- 2 kašike maslaca
- so i biber
Za grilovani cherry paradajz:
- 1 šolja cherry paradajza
- 1 kašika maslinovog ulja
- svježi listići bosiljka
Priprema:
U manjoj posudi, pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber. Marinirajte pileći file u ovoj smjesi oko 30 minuta. Dok se piletina marinira, pripremite bijeli sos. Zagrijte maslac u dubljoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte ga dok ne omekša. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i rendani parmezan. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim začinite solju i biberom po okusu. Zagrijte grill tavu. Grilujte pileće filete oko 6-8 minuta sa svake strane. Dodajte cherry paradajz premazan maslinovim uljem. Grilujte oko 3 minute, uz povremeno okretanje. Servirajte piletinu prelivenu kremastim bijelim sosom, uz grilovani cherry paradajz. Po želji ukrasite svježim listićima bosiljka.
Pečeno pile
Pečeno pile pripremljeno po ovom klasičnom receptu je sinonim za domaću kuhinju. Premaz od maslaca, bijelog luka, limunovog soka i svježeg peršuna ispod hrskave kožice daće mu posebnu aromu.
Sastojci:
- 1 cijelo pile
- 2 kašike maslaca
- 2 čena sitno sjeckanog bijelog luka
- sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- svježi peršun
- so i biber
Priprema:
Za početak, pripremite pile za pečenje tako što ćete ga dobro oprati iznutra i spolja, a zatim ga posušiti papirnim ubrusom. U maloj posudi, pomiješajte omekšani maslac, sitno sjeckani bijeli luk, sok od limuna, maslinovo ulje, svježi peršun, so i biber. Ravnomjerno nanesite smjesu od maslaca i začina ispod kože pileta i na njegovu površinu. Stavite pile u veliki pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i nastavite peći još 1,5 do 2 sata, ili dok pile ne postane -međe boje. Nakon toga, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što ga poslužite.