Vikend inspiracija za Sogan dolmu
Sastojci:
- 8 većih glavica luka
- 400 g mljevene junetine
- 2 mrkve
- 80 g riže
- 1 kašičica mljevene paprike
- Pasirani paradajz
5 dl juneće supe
- 1 kašičica gustina
- 0,5 dl ulja
- mješavina začina
Priprema:
Glavice luka očistite i odsjecite im vrhove, pa ih blanširajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Mrkvu ogulite i izrendajte na krupno rende. Blanširani luk ocijedite od suvišne tečnosti te pažljivo izvadite središnji dio tako da ostanu dva obruča. Ostatak luka sitno isjeckajte.
U tavu ulijte malo ulja, dodajte isjeckani luk, mrkvu i meso a zatim kratko propržite. Sipajte malo vode i ostavite jelo da se dinsta.
Kada je meso napola gotovo, dodajte rižu, mljevenu papriku i začine po ukusu pa dinstajte sve dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
Pripremljenim filom napunite obruče od luka, pa ih složite u vatrostalnu posudu. Pomiješajte pasirani paradajz, juneću supu i gustin, začinite po ukusu, te prelijte luk i stavite u rernu da se peče.
Uživajte!