Susamovo ulje: Tajni sastojak azijske kuhinje
Azijska kuhinja je poznata po raznolikosti sastojaka i umijeću balansiranja različitih aroma. U toj raskoši, jedan sastojak se ističe kao jedinstveni dodatak punoći ukusa i karakterističnih nota – susamovo ulje. Upravo ono je mala tajna mnogih poznatih azijskih jela, pružajući uz to i bogate nutritivne vrijednosti.
Najčešće se možemo sresti sa dvije vrste susamovog ulja:
Hladno presovano nerafinirano susamovo ulje
Ova vrsta ima intenzivnu aromu i tamniju boju, te se često koristi za dodavanje i pojačavanje okusa jela. Odlično je za pripremu umaka, marinada, salata i različitih jela od povrća i mesa. Može se koristiti i kao preliv za tjesteninu, suši ili kuhanu rižu.
Rafinirano susamovo ulje
Ima blaži, manje intenzivniji ukus, otpornije je na visoke temperature i ima svjetliju boju, te se često koristi za prženje i kuhanje na jakoj vatri, kao i za pripremu jela poput stir-fry, tempure ili prženih rezanaca.
Ako se spremate da otkrijete njegovu kulinarsku svestranost, važno je znati da je susamovo ulje posebno zahvalno različite prelive i sosove, jer ih dodavanje samo nekoliko njegovih kapi može pretvoriti u pravu simfoniju okusa. Takođe, ono će posebno doći do izražaja u teriyaki umaku ili umaku od soje, gdje doprinosi karakterističnom okusu i mirisu. Naravno, nećete pogriješiti ako ga koristite kao dodatak čorbama i rižotima.
Jednostavno rečeno, susamovo ulje je odličan saveznik u upoznavanju nekih od najljepših okusa azijske kuhinje, pa ćete se vrlo lako uvjeriti u njegove prednosti i biti nagrađeni pravim gastronomskim užitkom.