Teletina prelivena medom
Za vas smo odabrali recept koji spaja sočnu teletinu sa blagim i slatkim okusom meda. Priprema ovog specijaliteta je jednostavna, a rezultat je izvanredan – sočno i aromatično meso koje se topi u ustima!
Sastojci:
- 600 g teletine
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena bijelog luka
- 3 kašike meda
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika senfa
- 1 kašika limunovog soka
- So i biber
- Svježi ruzmarin
- 1 glavica crvenog luka
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani bijeli luk, med, soja sos, senf, biljne začine i limunov sok. Premažite teletinu i ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta u frižideru. Potom u tavi zagrijte malo maslinovog ulja i kratko dinstajte crveni luk. Izvadite meso iz marinade, dodajte u tavu sa dinstanim lukom i pecite ga ravnomjerno sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđe boje. Pošto je teletina gotova, ostavite je sa strane dok pripremate umak. U tavi zagrijte preostalu marinadu zajedno sa kašikom meda, uz lagano miješanje dok se ne zgusne i ne dobije glatku teksturu. Prelijte teletinu dok je još topla, i poslužite uz priloge po želji – poput pire krompira i salate od svježeg povrća.
Uživajte u ovom neodoljivom specijalitetu!