Vikend inspiracija za Speculaas cheesecake
Sastojci za podlogu:
250 g mrvljenog Speculaas keksa
150 g maslaca
4 kašike mlijeka
Sastojci za kremu:
500 g mascarpone sira
110 g sirnog namaza
50 g šećera u prahu
Ekstrakt vanilije (jedna kašika)
200 g Speculaas namaza
200 ml vrhnja za šlag
Sastojci za glazuru:
200 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Sjedinite otpoljeni maslac, mlijeko i mrvljeni Speculaas keks. Smjesu dobro utisnite u kalup za tortu od 26 centimetara, pa ostavite u frižideru dok pripremate kremu.
U zdjelu stavite mascarpone sir, sirni namaz, te šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete lijepu, gustu, kremastu teksturu. Kada se svi sastojci sjedine dodajte ekstrakt vanilije i Speculaas namaz i nastavite miksati. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje za šlag te ga potom lagano umiješajte u smjesu sa sirom i Speculaas namazom.
Čokoladnu glazuru pripremite tako što ugrijete vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja i skinete s vatre. Malo prohladite i prelijte preko kreme. Svoj cheesecake Speculaas ukrasite po želji, idealno sa Speculaas keksima i mrvljenim lješnjacima.
Uživajte!