Moules Marinières – osjetite čari Francuske
Ova delikatna i ukusna kombinacija donosi osvježavajući dašak francuske obale pravo u vaš dom! Moules Marinières je savršeno jelo za sve ljubitelje plodova mora, a idealno je za uživanje u društvu, uz čašu dobrog vina.
Sastojci:
- 2 kg svježih dagnji
- 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
- 1 crni luk, sitno isjeckan
- 1 mrkva, oljuštena i isjeckana na kolutove
- 2 štapića celera, isjeckana na sitne komade
- 1 čaša bijelog vina (oko 250 ml)
- 1 čaša povrtnog temeljca
- 2 kašike maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- svježi peršun, sitno isjeckan, za posluživanje
- limun, isječen na kriške, za posluživanje
Priprema:
Pod mlazom hladne vode operite školjke. U velikoj šerpi ili dubokom tiganju, zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i bijeli luk, mrkvu i celer i dinstajte ih dok ne omjekšaju. Pojačajte vatru i dodajte bijelo vino da provri. Dolijte povrtni temeljac, posolite i pobiberite po ukusu, pa pustite da se kuha oko 10 minuta. Dodajte školjke i kuhajte u poklopljenoj šerpi ili tiganju dok se ne otvore. Pospite svježim peršunom i limunovim sokom za dodatnu aromu i uživajte!
Uz ovaj neodoljivi francuski specijalitet preporučujemo vam čašu vina Sauvignon Blanc ili Muscadet!
Prijatno!