Upoznaj marokanski tajine

Marokanska kuhinja očarava šarenilom ukusa i aroma. Karakteristična je po upotrebi začina poput cimeta, kumina, korijandera i paprike, koji daju poseban pečat jelima. Često se uparuju slatke note suhog voća sa slanim orašastim plodovima i začinima, u čemu će posebno uživati ljubitelji egzotičnih specijaliteta, među kojima se izdvaja tajine, koji se tradicionalno priprema u istoimenim glinenim posudama.

Tajine sa piletinom i suhim šljivama

Tajine sa blanširanim bademima, suhim šljivama, susamom i piletinom je izvanredan primjer kako se spoj različitih sastojaka može pretvoriti u savršeno balansiran obrok. Piletina se najprije lagano dinsta zajedno sa začinskom mješavinom kumina, korijandera i cimeta. Zatim se dodaju šljive koje doprinose slatkom okusu, dok prženi susam i bademi daju suptilnu orašastu notu koja će te osvojiti.

Tajine sa govedinom i karamelizovanim lukom

Ovaj delikates donosi kombinaciju sočnog goveđeg mesa koje se lagano krčka u bogatom umaku sa blagim notama suvog grožđa, cimeta i karamelizovanog luka, dok potpuno ne omekša. Rezultat je autentični marokanski okus koji garantuje jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Tajine sa piletinom i suhim grožđem

Marinirana piletina u mješavini maslinovog ulja, svježeg limunovog soka i sitno sjeckanog bijelog luka sjedinjuje se sa rižom, suhim grožđem, tikvicama, crnim lukom i začinima. Slojevita i balansirana paleta okusa povešće te na putovanje kroz tradiciju i kulturu Maroka.

Pođi u aromatičnu avanturu i pronađi svoju omiljenu kombinaciju sastojaka uz koju ćeš uživati sa porodicom i prijateljima!