Glavni izvori proteina u veganskoj kuhinji

Raznolika ishrana može biti prava avantura, posebno ako istražuješ ukusne veganske opcije koje možeš uključiti u svoj svakodnevni meni. Saznaj koji su to glavni izvori proteina koji će ti dati energiju za svakodnevne aktivnosti i obogati svoje specijalitete!

Avokado

Avokado je bez sumnje kralj veganskih specijaliteta! Njegova kremasta tekstura i blag, neutralan okus čine ga savršenim sastojkom za razne obroke, bilo da ga dodaješ u sendviče, salate, smoothie ili koristiš kao bazu za veganske namaze. Bogat je vlaknima i zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama. Može se koristiti kao zamjena za puter ili sir, dok ga kremasta struktura čini idealnim za pravljenje veganskih slastica. Izgnječi zreli avokado, dodaj malo limunovog soka, sitno sjeckanog luka, paradajz i začinite za neodoljivi guacamole koji možeš poslužiti sa tortilja čipsom ili kao namaz na hljebu.

Špinat

Špinat je prava zvijezda među sastojcima jer donosi svježinu svakom jelu. Idealan je par salatama, čorbama ili smoothie napicima, bogat je vitaminima i odličan izvor antioksidanata. Osim što ga možeš koristiti svježeg u salatama, lako se priprema i kuhanjem, što ga čini idealnim za pripremu različitih tjestenina. Uz malo maslinovog ulja, sitno sjeckanih oraha, balsamika i limunovog soka, špinat postaje pravi delikates!

Sojino mlijeko

Sojino mlijeko je nezaobilazan sastojak u veganskoj ishrani. Osim što je bogato proteinima, sojino mlijeko može se koristiti u raznim receptima – od pripreme napitaka, sladoleda do palačinki i pečenih jela. Idealno je uz doručak, kafu, a možeš ga koristiti i u kuhanju. Izblendaj sojino mlijeko, bananu i omiljeno bobičasto voće, dok ne dobiješ glatku smjesu i uživaj u ukusnom smoothie napitku.

Orašasto voće

Orašasti plodovi unose savršenu kombinaciju hrskavosti i blago slatkastog, zemljanog  okusa u tvoj recept. Bogati su zdravim mastima i proteinima, zbog čega su odličan izvor prirodne energije! Uživaj u njima za brzu užinu ili ih dodaj u salate, energetske pločice, deserte i glavna jela. Izblendaj orašaste plodove sa žitaricama, javorovim sirupom i malo kakao praha, oblikuj kuglice i stavi ih u frižider za slatko uživanje.

Tofu

Tofu je pravo platno za tvoje kulinarske ideje! Njegova blaga aroma i sposobnost da upije začine i sosove omogućavaju ti da ga prilagodiš svakom jelu – od hrskavih stir-fry kombinacija do kremastih umaka. Uz visok sadržaj proteina, tofu se lako uklapa kao hranljiv dodatak bilo mariniran u omiljenim začinima i maslinovom ulju ili pečen za bogate salate i sendviče.

Eksperimentiši s različitim receptima i uživaj u bogatstvu okusa!