Vikend inspiracija za Marinirano pečenje

Sastojci:

1,5 – 2 kg teleće plećke

100 ml ulja

2 čena bijelog luka

150 g suhih marelica

so i biber

aleva paprika

kurkuma

ruzmarin

majčina dušica

 

Sjedini dvije kašike soli, jednu kašičicu bibera, aleve paprike i kurkume. Pomiješaj, pa dodaj 50 ml ulja i promiješaj ponovo. Na mesu usijeci proreze, zatim začini pripremljenim začinima, dodajući prema potrebi ostatak ulja. Premaži meso bijelim lukom, a po želji bijeli luk i grančice ruzmarina ostavi u prorezima mesa. U zagrijanoj rerni na 200°C  stavi pečenje na pet minuta, da dobijete koricu. Nakon toga dolij vodu u tavu za pečenje i poklopi je. Smanji temperaturu na 180°C  i peci 90 minuta. Zatim otvori tavu i peci još 45 minuta. Dodaj suhe marelice isječene na pola. Meso isjeci i serviraj na tanjir, preostalu tečnost i marelice dodatno zagrij i prelij preko svakog parčeta. Posluži uz čašu crvenog vina i uživaj.