Vikend inspiracija Turski pide
Sastojci za tijesto:
100 ml tople vode
100 ml jogurta
100 ml ulja
20 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
500 g mekog brašna
Sastojci za nadjev:
300 g mljevene junetine
1 glavica crvenog luka
1 paradajz
1 jaje
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
U toplu vodu rastvori šećer i kvasac. Dodaj ulje, jogurt i so, pa postepeno dodaj brašno. Umijesi tijesto i ostavi da odstoji 2 sata. Na ulju dinstaj sjeckani luk, dodaj meso i prži desetak minuta. Dodaj sitno sjeckani paradajz i začine, pa ostavi na vatri još par minuta. Tijesto podijeli na 6 loptica, svaku lopticu razvuci i spoji krajeve tijesta. Dodaj nadjev u sredinu, a ivice premaži umućenim jajetom. Peci u zagrijanoj rerni na 250°C oko 20 minuta. Prijatno!