Vikend inspirjacija za Kubansku piletinu s rižom
4 pileća bataka sa karabatkom
3 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
1 crvena paprika
180 g riže
1 l pilećeg temeljca
1 kašika koncentrata paradajza
1 ½ kašikica kurkume
2 lovorova lista
2 kašičice origana
2 kašičice mljevenog kumina
½ kašičica soli
so i biber
70 g graška iz konzerve
Piletinu zareži i začini, zatim peci na zagrijanom maslinovom ulju oko 8 minuta, pa izvadi iz tave. Sitno isjeckaj luk i papriku, dinstaj oko 5 minuta i dodaj temeljac, rižu, koncentrat paradajza, začine i prethodno pečenu piletinu. Poklopi tavu i kuhaj na laganoj vatri 35 minuta bez miješanja. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodaj grašak i lagano promiješaj.
Prijatno!