Vikend inspiracija za Goveđi ragu s njokama

Sastojci:

500 g junećeg mesa, narezano na kockice

1 veći luk, sitno nasjeckan

2 mrkve, narezane na kolutiće

2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

2 kašike maslinovog ulja

200 ml crnog vina

400 ml goveđeg temeljca

400 g cherry paradajza, nasjeckanog

2 kašike paradajiz pelata

1 lovorov list

1 kašika suhog timijana

sol i biber po ukusu

 

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje, pecite juneće meso dok ne porumeni. Na istoj masnoći pirjajte luk, mrkvu i češnjak, zatim dodajte vino i kuhajte 5 minuta da alkohol ispari. Dodajte temeljac, paradajz pelat, cherry paradajz, začine i meso, poklopite i kuhajte 1,5-2 sata dok meso ne omekša. Njoke kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju, zatim ocijedite. Poslužite ragu s njokima i pospite svježim peršunom ili parmezanom. Prijatno!