Vikend inspiracija za Sirovu torta od pistacija i malina

Sastojci za podlogu:

1/2 šoljice neslanih pistacija

1/2 šoljice ribanog kokosa

6 datulja (svježih)

1 kašika kokosovog ulja

prstohvat soli

Sastojci za baznu kremu:

1 šoljice natopljenih indijskih oraščića (preko noći ili 4 sata)

250 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)

1/3 šoljice sirupa od agave (ili nekog drugog svijetlog zaslađivača)

1/3 šoljice otopljenog kokosovog ulja

Sastojci za kremu s malinama:

1 šoljica zaleđenih malina

1 kašika limunovog soka

Sastojci za čokoladnu kremu:

2 kašike kakao praha

1 kašika biljnog napitka

nekoliko zaleđenih malina (opcionalno)

Sastojci za kremu od vanilije:

ekstrakt vanilije

 

Priprema:

Sve sastojke za podlogu izmiksajte u mrvičastu smjesu koja se na pritisak povezuje. Kalup obložiti papirom za pečenje ili dobro nauljiti. Prebaciti smjesu za podlogu u kalup te ravnomjerno utisnite. Staviete u frižider dok pripremate kreme.

Sve sastojke za baznu kremu miksajte dok ne dobijete glatku kremu bez grudvica. Ako je previše gusta, dodati još malo biljnog napitka. Kremu odvojiti na tri dijela.

U blender naspite 1/3 kreme te dodajte maline i sok. Miksajte dok ne dobijete gustu kremu. Odvojite 1/4 šoljice za ukrašavanje, ostatak kreme prelite na podlogu u kalupu, poravnajte vratite u frižider.

Čokoladnu kremu pripremite tako što stavite drugu trećinu kreme u blender i dodajte sve sastojke za čokoladni dio. Miksajte i kada je smjesa glatka preliti sloj malina.

Očistite blender te stavite posljednji sloj bazne kreme i dodajte vaniliju. Kratko promiksajte prelite u kalup, poravnajte pažljivo stavite u zamrzivač.

Torta mora biti u zamrzivaču minimalno 3 sata da se stisne. Najbolje je tortu držati u zamrzivaču te izvaditi 40 minuta prije serviranja. Prijatno.