Vikend inspiracija za Pastitsio

Sastojci:

500 g tjestenine penne Buonetti
500 g mljevenog mesa
1 crveni luk
3 čena bijelog luka
100 ml crvenog vina
1 kašika koncentrata cherry paradajza
1 kašikica cimeta
150 ml paradajz pelata
50 g maslaca
80 g brašna
400 ml mlijeka
6 kašika parmezana
3 žumanjka
3 bjelanjka
maslinovo ulje
muškatni orašćić
so i biber

 

Priprema:
Zagrij rernu na 200°C. Na maslinovom ulju dinstaj crveni i bijeli luk, pa dodaj meso. Meso prži oko 10 minuta, pojačaj vatru pa dolij vino. Ostavi da se krčka dok vino ne ispari, a zatim dodaj koncentrat cherry paradajza i cimet. Ubaci paradajz pelat, smanji vatru i kuhaj oko pola sata uz povremeno miješanje.

Otopi maslac, dodaj brašno i mlijeko pa dobro umuti. Kuhaj nekoliko minuta dok ne sos ne postane gust, zatim skloni sa vatre, ohladi i umiješaj žumanjke, začine i 3 kašike parmezana.

Skuhaj tjesteninu i prelij je sa par kapi maslinovog ulja. Umuti bjelanjke sa 3 kašike parmezana i prelij preko tjestenine. U tavu za pečenje stavi polovinu tjestenine tako da prekrije dno, dodaj sav umak sa mesom, prekrij ostatkom tjestenine i prelij pripremljenim bešamel sosom. Pospi parmezanom i pecite oko 40 minuta.

Prijatno!