Vikend inspiracija za Souvlaki s tzatziki umakom
Sastojci:
Za ražnjiće:
500 g junece lopatice
8 drvenih stapića za ražnjice
Za marinadu:
40 ml maslinovog ulja
30 ml limunovog soka
1 češanj bijelog luka
1 kašikica origana
¼ kašikice mjevenog kumina
so i biber
Dodatno:
tzatziki umak
2 lepinje prerezane po pola
Priprema:
Meso nareži na veće kocke. Pomiješaj maslinovo ulje i limunov sok, pa dodaj sitno sjeckani bijeli luk, origano, so, biber, kumin, malo mljevenog čilija i dobro sjedini. U pripremljenu marinadu ubaci meso, promiješaj rukama, prekrij prozirnom folijom i stavi u frižider najmanje na 12 sati. Potopi u vodu drvene štapiće kako ne bi izgorijeli, zatim na njih redaj meso i napravi ražnjiće.
Zagrij grill tavu, premaži je s malo maslinovog ulja i peci ražnjiće oko 10 -12 minuta uz povremeno okretanje. Izvadite ražnjiće na tanjir pa na istoj tavi prepeci prepolovljene lepinje. Lepinju premaži sa par kašika tzatziki umaka, preko njega dodaj po dva ražnjića, i prelij sa malo maslinovog ulja.
Uživaj!