Vikend inspiracija za Souvlaki s tzatziki umakom

Sastojci:

Za ražnjiće:

500 g junece lopatice

8 drvenih stapića za ražnjice

 

Za marinadu:

40 ml maslinovog ulja

30 ml limunovog soka

1 češanj bijelog luka

1 kašikica origana

¼ kašikice mjevenog kumina

so i biber

 

Dodatno:

tzatziki umak

2 lepinje prerezane po pola

 

Priprema:

Meso nareži na veće kocke. Pomiješaj maslinovo ulje i limunov sok, pa dodaj sitno sjeckani bijeli luk, origano, so, biber, kumin, malo mljevenog čilija i dobro sjedini. U pripremljenu marinadu ubaci meso, promiješaj rukama, prekrij prozirnom folijom i stavi u frižider najmanje na 12 sati. Potopi u vodu drvene štapiće kako ne bi izgorijeli, zatim na njih redaj meso i napravi ražnjiće.

Zagrij grill tavu, premaži je s malo maslinovog ulja i peci ražnjiće oko 10 -12 minuta uz povremeno okretanje. Izvadite ražnjiće na tanjir pa na istoj tavi prepeci prepolovljene lepinje. Lepinju premaži sa par kašika tzatziki umaka, preko njega dodaj po dva ražnjića, i prelij sa malo maslinovog ulja.

Uživaj!