Biljno mlijeko – snaga prirode u tvojoj kuhinji
Mirna jutra počinju gutljajem tišine iz prirode. Biljno mlijeko svoje mjesto pronalazi u raznim jelima, slasticama i napicima. Pored toga što su veganska i bogata proteinima, mlijeka poput bademovog, kokosovog i sojinog ne sadrže gluten. Ovseno i sojino mlijeko u svom sastavu nemaju dodatne šećere što ih čini odličnim izborom za zdrave obroke. Napravljena na bazi pažljivo odabranih žitarica, orašastih plodova i mahunarki nude ono što nam priroda pruža, bilje koje hrani i oplemenjuje.
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko pravi se od sirovih badema. Bogato je vitaminima koji doprinose očuvanju sveopšteg zdravlja. Ne sadrži laktozu i gluten. Bademovo mlijeko se zbog svog blagog, orašastog okusa slaže sa slasticama, te se često koristi za pripremu kolača, smutija, ali i kao dodatak kaši ili sosovima. Možeš ga dodati u kafu za bogatiji i kremastiji okus.
Kokosovo mlijeko
Mlijeko koje se dobija nježnim rendanjem pulpe zrelog kokosa. Visok sadržaj vitamina i zdravih masti doprinosi poboljšanju energije. Bogata tekstura, blag i karakterističan okus čine da bude fantastičan kao dodatak raznim jelima, supama, sosovima, ali i za pripremu pudinga, sladoleda i drugih delicija, jer će svojim blago slatkastim okusom doprineti ljepšoj aromi kreme.
Ovseno mlijeko
Laganim blendanjem ovsenih pahuljica s vodom, koja se potom procjedi kroz gazu, dobija se ovseno mlijeko, blagog, slatkastog i pomalo neutralnog okusa, zbog čega je idealan sastojak za pripremu različitih obroka, smutija ili kafe. Sadrži vitamin K, bez dodatnih šećera i laktoze.
Sojino mlijeko
Mljevenjem i kuhanjem soje, biljke bogate proteinima, dobija se sojino mlijeko. Pored toga što se koristi samostalno, možeš ga uključiti kao dodatak za pripremu toplih i hladnih napitaka, smutija, kaša, kao i za kuhanje i pečenje, jer će svojim blagim i kremastim okusom obogatiti svaki obrok. Idealan je dodatak kafi i ne utiče na njenu aromu. Ovo mlijeko je vegansko, bogato je vitaminom K i bez dodatnih šećera i holesterola.