Vikend inspiracija za punjene rolnice od tikvica

Sastojci

2-3 tikvice srednje veličine

500 g svježeg sira

80 g parmezana

1 mladi luk

500 g mljevene junetine

1 konzerva paradajz pulpe

Svježi peršun

Svježi bosiljak

Svježi vlasac

So i biber

Kumin

Dimljena crvena paprika

 

Postupak pripreme

Prvo pripremite tikvice, tako što ih režemo na što tanje trakice. Narezane trakice posolite i posložite na kuhinjski papir. Ostavite ih otprilike 30 minuta kako bi pustile višak vode.

Za to vrijeme pripremite mesni umak. Mladi luk sitno nasjeckajte i prodinstajte na malo masnoće. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne poprimi lijepu smeđu boju. Potom posolite i pobiberite, te dodajte dimljenu papriku i malo kumina. Dinstajte još nekoliko minuta pa dodajte paradajz pulpu i sitno sjeckani peršun. Po želji podlijte s malo crnog vina za dodatnu dubinu okusa. Smanjite vatru i pustite da se umak lagano ukuhava dok pripremate rolice.

U zasebnoj posudi pomiješajte sir, parmezan, bijeli luk i sitno nasjeckani bosiljak. Na svaku trakicu tikvice stavite kašikicu ove smjese i pažljivo je zarolajte. Gotove rolice slažite sa strane i nastavite dok ne potrošite sav nadjev i tikvice.

Umak prebacite u posudu prikladnu za pećnicu (ili ga odmah pripremite u takvoj posudi), pa po vrhu pažljivo posložite rolice. Poželjno ih je lagano utisnuti u umak kako bi ostale na mjestu tijekom pečenja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta, dok tikvice ne dobiju zlatnu koricu po vrhu. Prije posluživanja sve pospite sjeckanim svježim vlašcem i uživajte u ovom aromatičnom jelu.