Vikend inspiracija za punjene rolnice od tikvica
Sastojci
2-3 tikvice srednje veličine
500 g svježeg sira
80 g parmezana
1 mladi luk
500 g mljevene junetine
1 konzerva paradajz pulpe
Svježi peršun
Svježi bosiljak
Svježi vlasac
So i biber
Kumin
Dimljena crvena paprika
Postupak pripreme
Prvo pripremite tikvice, tako što ih režemo na što tanje trakice. Narezane trakice posolite i posložite na kuhinjski papir. Ostavite ih otprilike 30 minuta kako bi pustile višak vode.
Za to vrijeme pripremite mesni umak. Mladi luk sitno nasjeckajte i prodinstajte na malo masnoće. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne poprimi lijepu smeđu boju. Potom posolite i pobiberite, te dodajte dimljenu papriku i malo kumina. Dinstajte još nekoliko minuta pa dodajte paradajz pulpu i sitno sjeckani peršun. Po želji podlijte s malo crnog vina za dodatnu dubinu okusa. Smanjite vatru i pustite da se umak lagano ukuhava dok pripremate rolice.
U zasebnoj posudi pomiješajte sir, parmezan, bijeli luk i sitno nasjeckani bosiljak. Na svaku trakicu tikvice stavite kašikicu ove smjese i pažljivo je zarolajte. Gotove rolice slažite sa strane i nastavite dok ne potrošite sav nadjev i tikvice.
Umak prebacite u posudu prikladnu za pećnicu (ili ga odmah pripremite u takvoj posudi), pa po vrhu pažljivo posložite rolice. Poželjno ih je lagano utisnuti u umak kako bi ostale na mjestu tijekom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta, dok tikvice ne dobiju zlatnu koricu po vrhu. Prije posluživanja sve pospite sjeckanim svježim vlašcem i uživajte u ovom aromatičnom jelu.