Prepusti se okusu Visočke pečenice
Viskočka pečenica je delikates koji se pravi po tradicionalnom receptu, od pažljivo biranog goveđeg mesa. Dimljenje na bukovom drvetu traje između sedam i petnaest dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, a potom prelazi u fazu zrenja od desetak dana. Tokom tog perioda razvija se njena čvrsta, i sočna tekstura, bogata aroma i karakteristična crvenkastosmeđa boja. Zahvaljujući ovom načinu pripreme, razvija okus koji je prijatan i izbalansiran, savršen za raznovrsne kulinarske prilike.
Kada je jednom na stolu, ne moraš da razmišljaš puno. Samo je prati.
Kombinuj je sa tvrdim sirevima poput Livanjskog ili kačkavalja, koji ublažavaju njenu slanu notu i stvaraju harmoničan spoj. Ako želiš više svježine u zalogaju, dodaj rukolu, paradajz ili svježu papriku. Masline i kapar su odličan izbor kada želiš da pojačaš aromatičnost i uneseš blago kiselkast ton koji savršeno ističe dimljeni karakter Visočke pečenice.
Odlično se snalazi i na dasci i na tanjiru, uz suvo ili svježe voće. Ukoliko voliš da kombinuješ različite okuse, probaj slano-slatki kontrast, kruške, suve smokve, orasi ili bademi unose dinamiku i pretvaraju klasičnu mezu u gastronomski doživljaj.
Ako želiš nešto toplo, tanko je nareži i kratko proprži. Tako oslobađa intenzivan miris i dobija blagu hrskavost. Dodaj je u omlet, kajganu, rižoto s pečurkama ili pastu sa bijelim lukom i maslinovim uljem.
Upotpuni trenutak uz čašu vina sorte Merlot, sa voćnom notom, ili Pinot Noir, sa suptilnim kiselkastim tonom, koja prate dimljeni karakter Visočke pečenice bez nadmetanja, jer kada okus zna put, dovoljno je da ga slediš.