Kad karfiol postane zvijezda tanjira

Karfiol se uklapa u najrazličitija jela, bez problema se pretvara u kremasti potaž, glavno jelo ili hrskavu grickalicu. Možeš ga kuhati, peći, pržiti ili kiseliti jer njegov blag okus lako prima začine i sosove. U jelo unosi i nutritivnu vrijednost, ne samo dobar okus, jer je prirodno bogat vlaknima, vitaminom C, kalijumom i magnezijumom! Pronađi novu inspiraciju za tvoje specijalitete i otkrij kako se karfiol kombinuje sa sastojcima koje već voliš.
Potaž od karfiola s parmezanom

Sastojci:
400 g karfiola
1 glavica crvenog luka
1 čehno bijelog luka
1 kašika maslinovog ulja
20 g maslaca
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g parmezana
so i biber
Na maslinovom ulju i maslacu kratko proprži sitno sjeckan crveni i bijeli luk. Dodaj karfiol, nalij 400 ml vode i kuhaj dok povrće potpuno ne omekša. Izmiksaj ručnim mikserom u potaž, zatim dodaj vrhnje i naribani sir pa miješaj na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Začini i posluži uz prepečeni hljeb.
Prijatno!
Vegan curry

Sastojci:
400 g karfiola
1 muskatna tikva
250 g slanutka
400 ml kokosovog mlijeka
1 glavica crvenog luka
3 čehna bijelog luka
1 kašičica rendanog svježeg đumbira
2 kašike curry paste
1 kašičica mljevene kurkume
2 kašike maslinovog ulja
so i biber
Na maslinovom ulju kratko proprži sitno sjeckani crveni luk, bijeli luk i đumbir. Umiješaj curry pastu i kurkumu, pa ubaci bundevu sjeckanu na kockice i karfiol. Kratko dinstaj, zatim dodaj leblebije, kokosovo mlijeko i 200 ml vode. Kuhaj na laganoj vatri 25 minuta, dok povrće ne omekša, a umak se lijepo zgusne. Začini, posluži uz rižu i uživaj!
Uštipci s karfiolom

Sastojci:
400 g karfiola
2 jaja
3 kašike glatkog brašna
50 g parmezana
1 čehno bijelog luka
peršun
ulje
so i biber
Karfiol skuhaj u slanoj vodi dok ne omekša, pa ga dobro ocijedi i izgnječi viljuškom. Dodaj jaja, brašno, sitno sjeckan bijeli luk, naribani parmezan i peršun, pa začini. Kašikom oblikuj uštipke i prži ih na zagrijanom ulju dok ne porumene s obje strane. Posluži uz kiselo vrhnje.
Prijatno!

