Cvekla – sezonski klasik za zdravlje i zimnicu

Teško da postoji jesen bez cvekle – na pijaci, u tegli ili na tanjiru. Na pijacama je svježa, domaća i pristupačna, idealna za svakodnevnu upotrebu, ali i za zimnicu. Bilo da je voliš u salati, čorbi, soku ili kao ukusan dodatak glavnim jelima, cvekla je pravi klasik koji vrijedi imati u kuhinji.
Osim što je ukusna i svestrana, cvekla je i izuzetno zdrava. Bogata je gvožđem, vitaminima B grupe, antioksidansima i vlaknima. Pomaže da se osjećaš snažnije i daje ti energiju, naročito u jesenjim danima kada smo često umorni.
Osim klasične kisele salate koju svi znamo iz djetinjstva, pečena cvekla postaje sve popularniji dodatak obrocima: zadržava svoju slatkoću, dobija zemljani ton i savršeno se slaže sa feta sirom, orasima ili jogurt-dresingom. Možeš je dodati u rižoto ili ubaciti u sendvič. Poseban užitak je i krem čorba od cvekle, blaga i hranjiva, savršena za tople jesenje večeri.

Ako si od onih koji vole da eksperimentišu, cvekla može biti i osnova za zdrave namaze poput humusa ili vege ćufti. Uz dobar blender i malo mašte, lako postaje zvijezda jela.

Kad je riječ o zimnici, cvekla je nezaobilazna. Osim što je odličan prilog, bogata je hranljivim sastojcima i bude savršena tokom cijele zime. Bilo da je poslužuješ uz pasulj, pečenje ili samo uz krišku hljeba, tegla cvekle uvijek dobro dođe u svakom domaćinstvu.
U jesen, kada se najradije vraćamo poznatim okusima, naša „Volim Cvekla“ u tegli uvijek tu da unese toplinu domaće trpeze.

