Dimljeni riblji fileti spremni za trpezu

Toplo dimljeni riblji fileti imaju posebnu draž – miris dima i začina poput ruzmarina, lovora i bosiljka u koji su obavijeni odmah ti govore da nema čekanja ni dodatne pripreme. Samo otvoriš pakovanje i ribu možeš poslužiti za slastan zalogaj.

Orada

Dimljena orada je nježna i blaga, što je čini savršenom za kombinovanje uz hladne plate – posluži filete uz mladi sir, masline i nekoliko kapi maslinovog ulja. Odlično idu i s hrskavim tostom, pa čak i u sendviču sa svježim krastavcem. Ako voliš vino, uz oradu najbolje ide bijelo laganijeg tijela. Graševina ili Malvazija su siguran izbor, jer daju svježinu i ne prekrivaju nježan okus ribe.

Brancin

Brancin možeš kombinovati uz različite priloge i specijalitete. Serviraj ga kao hladno predjelo, uz par kapara i krišku limuna, ili ga dodaj u toplu tjesteninu s tikvicama i malo maslaca. Sjajno se slaže i s kuhanim krompirom, začinjenim peršunom i maslinovim uljem ili uz salatu od pečenih paprika i kapara. Za vino, biraj Sauvignon Blanc, jer njegova blaga herbalna nota se lijepo spaja s dimljenim filetima brancina. Ako voliš crvena vina, probaj lagani Pinot Noir.

Hama

Dimljena hama donosi intenzivniji okus, koji sjajno prati grilovano povrće, posebno patlidžan i tikvice, ili tapenade i paštete od maslina. Dodaj je u sendvič s rukolom i mladim kozjim sirom, ili neka bude glavni sastojak svježoj pasti s pečenim paradajzom. Posluži je uz čašu crvenog vina sorte Pošip, ali ukoliko više uživaš u gutljajima rosé vina, potraži ono koji ima malo jače tijelo.