Dvije nijanse Gorgonzole – Dolce i Piccante
Gorgonzola je mekani sir sa plavim plemenitim plijesnima, napravljen od kravljeg mlijeka. Njegova tekstura je kremasta, dok je okus pun i aromatičan, s izraženim pikantnim notama kod zrelijih varijanti. Ovaj autentični italijanski sir potiče iz regije Lombardije i Pijemonta, sazrijeva od dva do šest mjeseci i pravi se isključivo u određenim djelovima sjeverne Italije, po strogo čuvanim metodama, zbog čega nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla.
Da li znaš da gorgonzola dolazi u dvije varijante? Gorgonzola Dolce, blaga i kremasta, i Gorgonzola Piccante, snažnijeg okusa i čvršće teksture, svaka sa svojim jedinstvenim šarmom, savršena za različite prilike.
Gorgonzola Dolce
Gorgonzola Dolce je nježna i kremasta zvijezda među plavim sirevima, poznata po svojoj slatkastoj aromi. Sazrijeva oko dva mjeseca i zahvaljujući mekanoj teksturi, savršeno se topi, što je čini idealnim dodatkom za sendviče, krekere, umake ili kao aromatičan sastojak na pizzi.Upari je sa kruškama, smokvama i medom i otkrij savršen spoj slatkog i slanog. Isprobaj je u rižotu, dodaj u pastu s četiri vrste sira, ili je posluži sa orašastim plodovima i maslinama uz čašu laganog bijelog vina sorte Malvazija.
Gorgonzola Piccante
Gorgonzola Piccante je zrelija i pikantnija varijanta Gorgonzole, koja razvija svoj pun karakter kroz duže sazrijevanje, često više od šest mjeseca. Blago zemljani ton s izraženim pikantnim završetkom čini je idealnim izborom za ljubitelje snažnijih aroma. Dodaj je u tople umake uz biftek ili teleće medaljone, ili koristi kao dodatak pečenom krompiru. Ukoliko želiš nešto laganije i osvježavajuće, sjedini je u salati sa kruškama, sočnim grožđem, hrskavim orasima i listovima rukole. Planiraš sirnu platu? Neka Gorgonzola Piccante preuzme glavnu ulogu uz čašu vina sorte Merlot ili Pinot Blanc.