Napravi savršenu platu

Prijatelji su na putu, boca vina čeka svoj red, a ti želiš pripremiti nešto što izgleda posebno i okuplja ljude oko stola. U takvim trenucima najviše se traži bogata plata – spoj mesa, sireva, voća i hrskavih dodataka koji zajedno stvaraju prijatnu atmosferu.

Prvi sloj je uvijek suhomesnato, jer daje osnovu cijeloj plati. Bresaola, kao sušena govedina, idealna je da otvori dasku. Uz nju dodaj goveđi pršut i tanko rezan dimljeni pileći file, pa ih složi u tanke lepeze ili male zavijutke.

Najbolje je kombinovati meke i tvrde sireve kako bi svako pronašao nešto za sebe. Tvrdi sirevi poput Parmigiano Reggiana, Pecorina ili Grana Padana odlično se slažu s pršutom, a grožđe, kruška ili jabuka daju voćnu notu uz njihov izraziti okus. Brie ili Camembert, lako se namažu na komad hljeba, a mogu se spojiti sa smokvom, kruškom ili malinama. Na platu možeš dodati i razne namaze – ajvar, džem od smokve ili šljive i med, jer se lijepo slažu s okusima mnogih sireva.

Voće uvijek donese svježinu na dasku. Bijelo grožđe dobro ide uz slanije zalogaje, parmezan i  Grana Padano. Smokve se posebno lijepo spoje s Gorgonzolom, dok je sočna breskva odlična uz Camembert. Jagode i kupine su čest izbor uz Brie, jer daju blagu kiselkastu notu koja se lijepo spoji s kremastim sirom.

Hrskavi dio daje teksturu koja sve poveže. Prepečene kriške hljeba, grisine ili tanki krekeri služe kao podloga koja uvijek lijepo prati svaki zalogaj, isto kao i gutljaj vina.

Crveno vino Merlot ide uz najrazličitije suhomesnate delicije, kao i tvrde sireve. Pinot Noir je nježnija opcija i pristaje kremastim sirevima. Od bijelih vina, suvi Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio istaknu voćne dijelove plate, posebno grožđe, krušku i jabuku.

Razveseli cijelo društvo i igraj se okusima jer plata svaki put može biti drugačija: nekad više voća, nekad više sira, nekad više mesnih delikatesa!