Vikend inspiracija za piletinu na grčki način

Sastojci:

batak sa karabatkom

300 g orzo paste

2 zelene tikvice

2 žute paprike

1 glavica crvenog luka

300 g cherry paradajza

100 g maslina

200 g feta sira

2 čehna bijelog luka

100 ml maslinovog ulja

1 limun

1 kašičica origana

1 kašičica bosiljka

pola kašičice ruzmarina

veza svježeg peršuna

so, biber

Pripremi marinadu tako što ćeš sjediniti maslinovo ulje, izgnječeni bijeli luk i suhe začine. U vatrostalnu posudu poredaj tikvice narezane na polukrugove, kao i crveni luk, a paprike na trakice. Preko povrća stavi piletinu i prelij polovinom marinade, promiješaj i peci na 220°C 30 minuta. Dodaj masline, izmrvljeni feta sir i cherry paradajz, pa vrati u rernu još 10 minuta. Prelij ostatkom marinade, dodaj malo limunovog soka i pospi svježim peršunom. Posluži uz kuhani orzo i uživaj u mirisima Mediterana!