Vikend inspiracija za tortilje sa avokadom i škampima

Sastojci:
2 avokada
2 manga
2 papričice
10 g peršuna
2 limete
1 crveni luk
2 čehna bijelog luka
24 škampa
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica zelene salate
8 mini tortilja
Priprema:
Prepolovite avokado, izvadite košpicu, kašikom izvadite meso i narežite ga na kockice. Mango prerežite uz košpicu, zarežite meso na kockice bez da probijete koru, izvrnite polovice i narežite kockice.
Papričice prepolovite, očistite od sjemenki i sitno ih nasjeckajte. Sitno nasjeckajte i peršun. Crveni luk narežite na tanke polumjesece.
Pomiješajte mango, avokado, ljutu papričicu, peršun, crveni luk i sok od dvije limete da dobijete osvježavajuću salsu.
Bijeli luk izgnječite. Pomiješajte škampe sa maslinovim uljem, bijelim lukom, soli i biberom, pa ih ispržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta – dok ne postanu ružičasti i mekani.
Operite salatu i narežite je na trakice. Limetu isijecite na kriškice.
Tortilje kratko zagrijte u tavi, 10–20 sekundi sa svake strane.
Poslužite tortilje uz osvježavajuću kombinaciju koju ste spremili. Prijatno! 😊

