Vikend inspiracija za tortilje sa avokadom i škampima

Sastojci:

2 avokada

2 manga

2 papričice

10 g peršuna

2 limete

1 crveni luk

2 čehna bijelog luka

24 škampa

2 kašike maslinovog ulja

1 glavica zelene salate

8 mini tortilja

Priprema:

Prepolovite avokado, izvadite košpicu, kašikom izvadite meso i narežite ga na kockice. Mango prerežite uz košpicu, zarežite meso na kockice bez da probijete koru, izvrnite polovice i narežite kockice.

Papričice prepolovite, očistite od sjemenki i sitno ih nasjeckajte. Sitno nasjeckajte i peršun. Crveni luk narežite na tanke polumjesece.

Pomiješajte mango, avokado, ljutu papričicu, peršun, crveni luk i sok od dvije limete da dobijete osvježavajuću salsu.

Bijeli luk izgnječite. Pomiješajte škampe sa maslinovim uljem, bijelim lukom, soli i biberom, pa ih ispržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta – dok ne postanu ružičasti i mekani.

Operite salatu i narežite je na trakice. Limetu isijecite na kriškice.

Tortilje kratko zagrijte u tavi, 10–20 sekundi sa svake strane.

Poslužite tortilje uz osvježavajuću kombinaciju koju ste spremili. Prijatno! 😊