Vino i čokolada, iznenađujuće dobar par

Sinonim za savršen par uz vino uglavnom su sir ili neke slane grickalice, ali slastice mogu dati specifičan gourmet doživljaj i osvježenje na trpezi. Zemljane note vina i kontrast kakaoa stvaraju balans i spajaju se u jedno, a ovo zadovoljstvo može zameniti dezert posle ručka ili obradovati tvoje prijatelje na nekom od večernjih druženja. Zanimljivo je da određene note vina, neko voće ili začini, mogu naglasiti i upotpuniti okus čokolade. Postoje pravila koja ti mogu služiti, jer može doći do toga da kiselost vina bude previše za neku čokoladu. Pusti jazz ili soul muziku, priguši svjetla i dozvoli da te atmosfera potpuno opusti.

Mali trikovi velikih majstora
Postoje jednostavna rješenja za ovaj komplikovan spoj. Čokolada treba da bude slađa od vina, a vino srednje ili niske kiselosti! Uzmi kockicu čokolade i pusti je da se polako otopi u tvojim ustima. Potom uzmi mali gutljaj vina, pa pitaj sebe – da li je bolji okus kada su zajedno ili ne?

Tamna čokolada i crveno vino – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
Tamna čokolada ima intenzivnu gorčinu i punu teksturu, pa zahtijeva vino koje može da joj parira snagom. Cabernet Sauvignon ističe dubinu kakaoa, Merlot daje notu voćne slasti, dok crveno vino sorte Syrah ide savršeno uz tamnu čokoladu sa narandžom!

Mliječna čokolada i voćna crvena vina – Pinot Noir, Ruby Port, Grenache
Mliječna čokolada je slađa i kremastija, pa traži vino sa voćnim karakterom. Pinot Noir ima note sočne trešnje i jagode. Ruby Port u kombinaciji sa čokoladom od karamele je pravo zadovoljstvo, a Grenache i čokolada sa lješnjacima će se svideti svakom sladokuscu.

Bijela čokolada i slatka dezertna vina – Moscato, Riesling, Prosecco, Tokaji
Bijela čokolada iako nema kakao, ima puterastu i mliječnu teksturu koja se divno slaže sa lakšim, aromatičnim vinima. Prosecco i bijela čokolada sa limunom će pozitivno iznenaditi svakoga ko se usudi da ih spoji.

Čokolada sa pistaćima i Tokaji, kao i Moscato i bijela čokolada sa aromom vanilije biće savršena slastica koja mami na zalogaj više.
Voćna čokolada i rose ili pjenušavo vino
Kiselasto voće se lepo nadovezuje na svježinu rose vina, tako da će čokolada sa višnjama naći savršenog pratioca u sorti rose Brut vina.
Ovo je umjetnost uživanja i nema pravila koje ne smiješ da prekršiš. Isprobaj, unesi malo uzbuđenja u svoju svakodnevicu i prepusti se čulima.